Lille pige spiser mad med ske

3. Forældrebestyrelsens sammensætning og møder

Sammensætning af forældrebestyrelserne

Forældrebestyrelsen i områderne består som udgangspunkt af:
  • Maksimalt to forældrerepræsentanter fra hver enhed i området
  • En repræsentant fra hver enhed valgt blandt medarbejderne
Alle enheder har ret til at være repræsenteret i forældrebestyrelsen, også med suppleanter. Det vil sige, at man er repræsenteret med op til to forældrerepræsentanter og op til to suppleanter fra hver enhed. Enheder med to afdelinger skal som udgangspunkt forsøge at vælge en forældrerepræsentant fra hver afdeling. Enheder med tre afdelinger har dog mulighed for at vælge op til tre forældrerepræsentanter og op til tre suppleanter, så alle afdelinger er repræsenteret.
Enheder og afdelinger
En enhed kan godt have flere afdelinger i forskellige huse, fx Ulstrup Børnehus, som har afdeling Skoven og afdeling Spiren. To institutioner betragtes dog også som én enhed, hvis institutionerne har fælles daglig leder og geografisk er placeret ved siden af hinanden.
Er du i tvivl, om dit barns daginstitution indgår i en enhed med andre huse, så spørg den daglige leder eller områdelederen.
skov og spirer og solskin med tegnet streg
Herudover vælger personalet en medarbejderrepræsentant og en suppleant fra hver enhed. Det er en mulighed at vælge to medarbejderrepræsentanter, hvis en enhed består af tre afdelinger, men dette skal overvejes og vurderes af hensyn til ressourceforbruget. Dog skal antallet af forældrerepræsentanter altid være større end antallet af medarbejderrepræsentanter. Hvis en enhed ikke har forældrekandidater til bestyrelsen, og det betyder, at forældrerepræsentanterne ikke udgør et flertal i bestyrelsen, skal områdelederen i samråd med dagtilbudschefen sikre en supplerende valghandling.
Forældre og medarbejdere har stemmeret. Områdelederen er sekretær for bestyrelsen og er uden stemmeret. Områdelederen afgør, hvordan forbruget af ledelsesressourcerne skal anvendes og kan dermed afgøre, om der skal deltage en yderligere ledelsesperson i bestyrelsen uden stemmeret (daglig leder). Men bestyrelsen skal i lighed med den øvrige struktur afspejle, at ressourceforbruget fordeles, så tiden med børnene får højeste prioritet.
Forældrebestyrelsen i dagplejen består af:
  • Seks forældrerepræsentanter
  • Tre medarbejderrepræsentanter
Alle forældre i dagplejen har mulighed for at stille op til valg til forældrebestyrelsen. Hvis der ikke er forældrekandidater til bestyrelsen, og det betyder, at forældrerepræsentanterne ikke udgør et flertal i bestyrelsen, skal lederen af dagplejen i samråd med dagtilbudschefen sikre en supplerende valghandling. Dagplejen tilstræber, at der er repræsentanter fra både øst og vest, hvis muligt.

Områdelederen/leder af dagplejens rolle i bestyrelsen

Områdelederen/leder af dagplejen deltager i bestyrelsesmøderne og som regel vil en beslutning i bestyrelsen blive truffet på baggrund af et oplæg fra områdelederen/leder af dagplejen. Områdelederen/leder af dagplejen bør på mødet præcisere, hvad bestyrelsen kan tage beslutning om og det metodemæssige spillerum, som beslutningen giver for personalet.
Områdelederen/leder af dagplejen er Byrådets stedlige repræsentant og garant for, at bestyrelsens beslutninger er i overensstemmelse med lovgivningen, Byrådets mål og rammer, gældende overenskomster osv. Hvis en beslutning er i strid med rammerne, har områdelederen/leder af dagplejen pligt til at forklare bestyrelsen det og undlade at udføre beslutningen. Hvis bestyrelsen ikke er enig med områdelederen/leder af dagplejen, kan bestyrelsen henvende sig til dagtilbudschefen, direktøren eller Børne- og Skoleudvalget.

Valg til forældrebestyrelserne

Repræsentanter i forældrebestyrelsen vælges for en periode på to år. Der holdes forskudte valg, så halvdelen af bestyrelsen er på valg i ulige år og halvdelen i lige år. Suppleanter vælges for ét år ad gangen.
Forældrene stemmer på repræsentanter fra den enhed, som forældrene tilhører. Konkret betyder det, at hvis der eksempelvis skal vælges to forældre til bestyrelsen, og der er to forældre, som ønsker at opstille til bestyrelsen, vil de være valgt til bestyrelsen uden modkandidater. Hvis flere opstiller, er de to forældre, der får flest stemmer, valgt. Valg af bestyrelsesrepræsentanter og suppleanter sker som udgangspunkt i én valghandling, hvor de to kandidater med flest stemmer får en plads i bestyrelsen, og de to kandidater med 3. og 4. flest stemmer er valgt som henholdsvis 1. og 2. suppleant.
Forældrerepræsentanter og deres suppleanter vælges på et forældremøde i marts måned. Baggrunden for dette er, at overgang til førskole er 1. marts, og valg til forældrebestyrelsen kan ske på det første forældremøde, som holdes efter, at de 6-årige er startet i førskole og eventuelle nye børn er startet i området. Valg i marts giver desuden de siddende bestyrelser mulighed for at nå at konstituere sig, inden bestyrelsens arbejde med budgettet går i gang. Endelig vil valg i marts give de nye bestyrelser mulighed for at deltage i forårets dialogmøde med Børne- og Skoleudvalget.
Den siddende bestyrelse indkalder til – og er ansvarlig for – valg af ny bestyrelse.
Medarbejderrepræsentanter og deres suppleanter vælges på et personalemøde for alle fastansatte medarbejdere. Områdelederen indkalder til personalemødet, der foregår i marts måned. Det bør af praktiske grunde tilstræbes, at medarbejderne er valgt inden forældremødet, hvor forældrerepræsentanterne vælges.

Valgbarhed og valgret

Forældre med børn i områdeinstitutionen/dagplejen er valgbare og har valgret vedrørende forældrerepræsentanter. Ved forældre forstås forældremyndighedsindehavere. Der vil i særlige tilfælde kunne tillægges andre end forældremyndighedsindehaverne valgbarhed. Det kræver dog Byrådets godkendelse. Fastansatte medarbejdere i områdeinstitutionen/dagplejen er ikke valgbare som forældrerepræsentanter.
Hvis valg af forældrerepræsentanter sker ved afstemning, kan fremmødte forældre, der har valgret, afgive én stemme hver. Valg til bestyrelsen sker ved simpelt stemmeflertal.
Fastansatte medarbejdere i områdeinstitutionen/dagplejen er valgbare og har valgret vedrørende medarbejderrepræsentanter. Daglige ledere er ikke valgbare, men har valgret ved valg af medarbejderrepræsentanter. Hvis valg af medarbejderrepræsentanter sker ved afstemning, kan fastansatte medarbejdere afgive én stemme hver. Valg til bestyrelsen sker ved simpelt stemmeflertal.

Udtrædelse af bestyrelsen

En forældrerepræsentant træder ud af bestyrelsen, hvis vedkommende ikke længere har barn i den daginstitutionen/dagpleje, som vedkommende blev valgt i, eller hvis repræsentanten selv ønsker at træde ud. Suppleanten træder ind i stedet. En medarbejderrepræsentant træder ud af bestyrelsen på det tidspunkt, hvor den pågældende har afleveret/modtaget sin opsigelse, eller hvis medarbejderrepræsentanten selv ønsker at udtræde. Suppleanten træder ind i stedet.

Bestyrelsens konstituering

På forældrebestyrelsens første møde vælger de stemmeberettigede en formand og en næstformand blandt forældrerepræsentanterne.

Mødevirksomhed for bestyrelsen

Bestyrelsen fastsætter selv sin forretningsorden (se forslag hertil i kapitel 4 samt bilag 1). Bestyrelsen holder møde mindst fire gange årligt. Der kan holdes ekstraordinære møder, hvis følgende ønsker det:
  • Formanden eller
  • 1/3 af bestyrelsesmedlemmerne eller
  • Områdelederen/leder af dagplejen
Mødet indkaldes med mindst 14 dages varsel, dog kan der i særlige tilfælde indkaldes med kortere varsel. Formanden fastsætter i samarbejde med områdelederen/leder af dagplejen dagsordenen for møderne og sender senest fire hverdage inden mødet dagsordenen ud til medlemmerne. Hvis et medlem ønsker et punkt på dagsordenen, skal formanden vide det senest otte dage før mødet. Bestyrelsens møder foregår for lukkede døre. Bestyrelsen kan dog indbyde andre uden for bestyrelsen til at deltage i nogle af punkterne. Bestyrelsen er beslutningsdygtig, når mere end halvdelen af medlemmerne er til stede. Medlemmer kan kun deltage i afstemninger, når de personligt er til stede under afstemningen. Ved afstemninger i bestyrelsen gælder simpelt stemmeflertal. Ved stemmelighed er formandens stemme udslagsgivende.
Hvis et bestyrelsesmedlem er forhindret, sikrer formanden, at suppleanten bliver indkaldt. Suppleanten deltager i mødet med stemmeret.
Ved områdelederens/leder af dagplejens forfald udpeges en daglig leder til at deltage i bestyrelsesmødet som sekretær. I tilfælde af længerevarende sygdom o.a. konstitueres en områdeleder, der indgår i forældrebestyrelsesarbejdet som sekretær.

Referat

Der skal udarbejdes et referat fra alle bestyrelsesmøder. Referatet skal mindst indeholde:
  • Mødedato
  • Deltagere
  • Dagsorden
  • De trufne beslutninger
Referatet skal efter mødet godkendes af mødedeltagerne og offentliggøres for forældre og medarbejdere i områdeinstitutionerne/dagplejen. Fortrolige oplysninger må ikke offentliggøres. Referatet gemmes i Aula.

Dialog- og temamøder mellem bestyrelser og det politiske niveau

Forældrebestyrelser/bestyrelsesformænd holder møde med Børne- og Skoleudvalget to gange om året. Der veksles mellem temamøder for alle bestyrelsesmedlemmer og dialogmøder for bestyrelsesformænd og ledere. Indholdet i dialogmøderne kan være forskelligt, men formålet er altid at få en dialog om konkrete emner eller tiltag, der vedrører kommunens dagtilbud. Mødet holdes cirka hver anden gang i fællesskab med skoleområdet, og emnet har her mere tværgående karakter.