Billede af lastbilen som køre ud med Favrskov Mad

3.6 Madservice

Lovgrundlag

Servicelovens § 83.

Formål med hjælpen:

  • At tilbyde dig madservice, hvis du midlertidigt eller varigt ikke selv kan klare den daglige madlavning
  • At støtte dig i at få velsmagende, sund og ernæringsrigtig mad, tilpasset dine ønsker og behov.

Hvem kan modtage hjælpen:

Borgere, der pga. midlertidigt eller varigt nedsat fysisk eller psykisk funktionsevne eller særlige sociale problemer har brug for at modtage mad, fx:

  • Borgere, som er afkræftet.
  • Borgere, som er svækket efter hospitalsophold.
  • Borgere, som er i ernæringsmæssig risiko.
  • Borgere, som af anden årsag ikke kan lave mad.

Aktiviteter der kan indgå i hjælpen:

Der indgår følgende ydelser:

  • Levering af mad hos dig.
  • Forskellige kostformer: normalkost (30% fedt), kost til småtspisende (50% fedt) og vegetarkost.
  • Diæter, herunder diabetesdiæt, energireduceret diæt, laktosefri- og glutenfri diæt.
  • Kost i modificeret konsistens; blød kost og gratinkost.
  • Stor hovedret, almindelig hovedret eller lille hovedret.
  • Tilkøbsydelser, fx smør-selv-madpakker, øllebrød, berigede supper, ekstra mad til gæster, kage og råkost.
  • Har du ernæringsmæssige problemstillinger kan du få besøg af kommunens diætist.

Serviceniveau:

  • Madservice skal være tilgængelig alle årets dage.
  • Menuen fastsættes af leverandøren og vælges af dig. Der er valgfrihed mellem flere forretter, hovedretter og desserter.
  • Maden leveres inden for et tidsrum af max. en times varighed fra det aftaltes tidspunkt.
  • Menuerne tilberedes med udgangspunkt i sæsonens råvarer og traditioner.
  • Madtilbuddet skal være ernæringsmæssigt rigtigt og fremstillet med udgangspunkt i ”Anbefalingerne for den danske institutionskost”.
  • Maden skal være velsmagende, have passende konsistens/mørhed og udseende, være varieret og sundt sammensat.
  • Menuerne planlægges, så vidt muligt, ud fra brugernes ønsker og behov, dvs. at de retter, der ønskes, også er de retter, der tilbydes.
  • Du kan få leveret det antal hovedretter, forretter og desserter, der er valgt.
  • Forretter og desserter kan vælges fra.
  • Der tilbydes alle former for diæter, fx diabetesdiæt og energireduceret diæt.

Særlige forhold:

  • Der udsendes velkomstbrev med menuplan, bestillingssedler og informationspjece til nye brugere ved første madlevering. Der udsendes desuden nyhedsbrev hvert kvartal.  
  • Du kan ikke blive visiteret til madservice, hvis din ægtefælle eller anden person i husstanden kan lave mad og samtidig drage omsorg for dig.
  • For beboere på kommunens plejecentre, der modtager døgnkost, er der mulighed for at afbestille madservice ved langvarig indlæggelse eller ferie hos pårørende. Afbestillingen skal ske senest tre dage før.
  • Favrskov Mad anvender økologiske råvarer i produktion af maden. I 2019 udgjorde økologiske råvarer 35 % (opgjort i kilo).

Kvalitetsmål:

Der vil årligt gennemføres en kvalitativ brugertilfredsheds undersøgelse blandt borgere, som modtager hjælp til madservice.
Der tilbydes alle former for diæter.